Angwantibo

Gegevens

Volledige totem: Rustige Angwantibo
Geboortedatum: 14/08/1990
Lid van de scouts sinds: 2001-2002
Huidig: Stam, sinds 2012-2013
Getotemiseerd: 2005, Meeuwen-Gruitrode
Meter: Cavia
Petekinderen: Seriema, Arend

Over de totem

Angwantibo is de naam van twee gelijkaardige primatensoorten (Calabar Angwantibo en Gouden Angwantibo). Ze leven in tropisch Afrika, met name in Nigeria, Kameroen en het noorden van de Democratische Republiek Congo. Het zijn eerder kleine dieren, met een gemiddelde grootte tussen 22 en 30 cm en een gewicht van een halve kilo. Angwantibo’s hebben meestal een goudbruine vacht, een puntige snuit en ronde oren waardoor ze ook iets weg hebben van een kleine beer. Zodoende worden ze ook soms beermaki’s genoemd.
Het is moeilijk om een Angwantibo te zien en te fotograferen, aangezien ze vooral ’s nachts actief zijn en vertoeven in de onderste takkenlagen van bomen (tussen 5 en 15 meter boven de grond) Vooral opvallend voor de grootte van Angwantibo’s, is dat ze met hun poten een zeer krachtige grip kunnen krijgen op takken. Wanneer ze worden aangevallen door een roofdier, rollen ze zich op in een bal. Ze houden daarbij echter hun mond open. Zodra de aanvaller toeslaat, bijt de Angwantibo, waarbij hij niet lost.

Eigenschappen

Angwantibo’s zijn verstandig te noemen, waardoor ze vaak originele invallen hebben. Meestal profiteren ze hiervan voor eigen voordelen. Met hun krachtige en volhardende grip laten ze niet los waar ze hun zinnen op gezet hebben. Ze zijn levendig, beweeglijk, vrolijk, moedig, opgeruimd en koddig. Ze verplaatsen zich eerder traag en laten zich soms op een onnozele manier verschalken. Toch kunnen ze heel vinnig uit de hoek komen in bepaalde situaties.